Pralesy Balikpapan
Podporujeme ochranu opic kahau nosatých

Ve spolupráci s českým primatologem, zoologem a ochráncem indonéského životního prostředí Mgr. Stanislavem Lhotou, Ph.D. se zasazujeme o ochranu životního prostředí primáta Kahau nosatého, jehož výhradním domovem jsou nížinné deštné pralesy na Borneu. Na úkor těchto pralesů i tradičního obdělávání zemědělské půdy jsou v obrovském měřítku zakládány plantáže palmy olejné, takže o svůj životní prostor přicházejí nejen orangutáni, kahau a jiná divoká zvířata, ale také místní komunity lidí.

Kahau nosatý

v Balikpapanském zálivu

Kahau nosatý z čeledi kočkodanovití obývající výhradně deštné pralesy ostrova Borneo je denní vzrostlá opice žijící převážně na stromech.  Hlavním rozlišovacím znakem samců od samic je vzhled jejich nosů, zatímco samec má převislý nos tvaru okurky dlouhý až 10 cm, samice má nos krátký, otočený nahoru. Na hřbetě má srst cihlově červenou, končetiny má šedivé, spodek těla a ocas krémový, obličej mívá zbarven do červena. Je nápadný svým vystouplým břichem